Funkisfilm

donderdag 26 januari om 20.00u
TITANE

Titane (2021, Julia Ducourneau)

Deze volkomen terechte Gouden Palm-winnaar van 2021 is een absolute must see. Met ‘Raw’ had de jonge Franse cineaste reeds bewezen wat zij in haar mars heeft, ‘Titane’ (Titanium) gaat nog een stapje verder.

De cinematografisch overdadige film, de schattigste ooit over een seriemoordenares, is inhoudelijk en visueel “over the top”, maar is nooit saai of on- geloofwaardig.

Bovendien verlicht Ducourneau het zware thema met een laag humor die al even gitzwart is als de olie die uit haar tepels vloeit. In tegenstelling tot ‘Crash’ van David Cronenberg heeft de protagoniste geen seks in, maar met een auto.

regie: Julia Ducournau

scenario: Jacques Akchoti, Jean-Christophe Bouzy, Julia Ducournau

cast: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier

productie: Frankrijk, België 2021

duur: 1u 48min


donderdag 23 Februari om 20.00u
SUNDOWN

Sundown (2021, Michel Franco)


Een rijke Britse man man (Tim Roth) is met zijn zus (Charlotte Gainsbourg) op vakantie in Acapulco. Idyllisch, toch?

Niet voor de Mexicaanse cineast Michel Franco, maker van het met lof overgoten ‘Nuevo Orden’ (New Order), die aan de hand van het apathische, lusteloze gedrag van de protagonist, een man voor wie het leven bestaat uit “dodelijke verveling, drank aan zee en wezenloze seks”, de trage ondergang van het rijke Wes- ten uitbeeldt.

Let op de openingsscène met de dode vissen, een niet mis te verstane metafoor voor die ondergang via ego- istische en a-passionele genotsdrang.

Fans van het werk van Michael Haneke of de existentialistische literatuur van Albert Camus komen met ‘Sundown’ ruimschoots aan hun trekken.

Regie: Michel Franco | Scenario: Michel Franco | Cast: Tim Roth (Neil Bennett), Charlotte Gainsbourg (Alice Bennett), Albertine Kotting McMillan (Alexa Bennett), Samuel Bottomley (Colin Bennett), e.a. | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2021


donderdag 23 maart om 20.00u
JE M’APPELLE HMMM

‘Je m’appelle Hmmm’ is een relatief onbekende Franse filmparel die nooit in Vlaanderen vertoond is geweest.

Een 11 jarig meisje maakt van een schooluitstap gebruik om de ouderlijke woning te ontvluchten. Een verhaal over een weggelopen 11-jarig meisje, de oudste van drie kinderen, de afwezige moeder, de gewelddadige vader en een grootmoeder die te zuiver is om zich voor te stellen wat er gaande is.

Haar tocht wordt een excursie vol toevallige en nieuwe ontmoetingen.Op haar roadtrip van de Middellandse Zee naar Calais krijgt ze een lift van een Schotse vrachtwagenchauffeur.

Film met Engelstalige ondertiteling


donderdag 27 april om 20.00u
BONES AND ALL

Er ontstaat liefde tussen Maren, een jonge vrouw die probeert te overleven aan de randen van de samenleving, en Lee, een nogal intense dakloze jongen. Samen ondernemen ze een ware odyssee, die hen voert langs de achterafweggetjes, verborgen doorgangen en valluiken van het Amerika van Ronald Reagan.

Maar uiteindelijk leiden alle wegen toch terug naar hun angstaanjagende verleden.

Taylor Russell als Maren and Timothée Chalamet als Lee in ‘Bones and All’ van Luca Guadagnino.